CS-club - český a slovenský zahraniční klub

CS-CLUB je uzavřený soukromý internetový diskusní klub, provozovaný ze serverů mimo území České republiky. Nelze se na něj přihlásit přímo. Zájemci o účast, kontaktujte, prosím adresu prilisdlouhonamori@gmail.com. Tento blog uveřejňuje články Ross Hedvíčka a dalších účastníků cs-clubu.

Tuesday, October 03, 2006

Jak Jeronym Janicek odmitl interview...


Dostal jsem dnes rano mezi tisicem dalsich emailu NEVYZADANY email (vsimnete si, jak plynule pouzivam ty novoceske vyrazy) a rikam si "Kdo to tady prudi a mlzi? Kdo mi to preplnuje moji schranku nejakymi blaboly?" a on to byl email od Jeronyma Janicka. Pokud nevite, kdo je Jeronym Janicek, to je ten clovek, co se mnou delal to interview pro Reflex, ktere zanechalo prinejmensim v urcite casti ctenarstva dojem, jak mi to natrel. Email znel takto (v plnem zneni, nejsem cesky novinar, abych neco cenzuroval):

At 07:46 AM 9/30/2006, =?ISO-8859-2?Q?Jeron=FDm_Jan=ED=E8ek?= wrote

Pane Hedvicku,
v ramci internetove diskuse, probihajici na adrese http://wikipedie.blogspot.com/2006/09/co-se-stalo.html jste napsal, ze jsem "prominentni vladni neokomunista, s pristupem ke Klausovi, jezdici do zahranici na vladni junkety, pochazeji z rodiny estebaku (jak si opakovane povsiml i Jan Rejzek a Janicek to potvrdil) v pripade jeho otce, stryce a dalsich 4 pribuznych."

Dovolte, abych Vam poskytl doplnujici informace, tykajici se me osoby i me rodiny, ktere jiste ve svych budoucich "kritickych poznamkach" zuzitkujete, kdyz uz Vam dochazeji vecne argumenty.

1. Do roku 1989 jsem byl aktivnim clenem (jedna ruda hvezdicka) Pionyrske organizace ZS Horackova 1100, P4, a to ve funkci kronikare (priprava na me budouci pusobeni ve Stb, bohuzel prisla "Sametova"...)

2. Agenty Stb byli vsichni z nasi rodiny, vcetne psa, a ne jen 4+2, tj. presne 27 osob a jedno zvire

3. Mi dva strycove (samozrejme agenti Stb) byli v ere socialismu vezneni pouze proto, aby ve vezeni splnili sve tajne agentske poslani (pravou podstatu jejich mise Vam bohulel nesmim sdelit, ale Vy uz urcite neco chystreho vymyslite...)

4. Oba mi dedove byli clenove LM, ackoli jeden z mych dedecku zemrel jeste pred ustavenim "teto instituce", a tak se stal clenem LM jaksi "ex post", ale udelal to dobrovolne a rad

5. Obe me babicky byly clenky PS VB (Pomocna straz Verejne bezpecnosti), coz mohu dokladovat (zlute pasky s oznacenim PS VB mam doma na viditelnem miste)

6. Ma maminka byla dvorni fotografkou Gustava Husaka a muj tatinek mel za ukol -coby agent Stb - unest ze zahranici zpet do CSSR bratry Masiny

7. Nas prvni pes, ktereho si dobre pamatuji (pojmenovali jsme jej z loajality ke KSSS "Vladimir Iljic"), slouzil stridave s dedou u LM ci s obema babickami u PS VB

8. Mam pristup nejen k Vaclavu Klausovi, ale take k vetsine prezidentu "Visegradske ctyrky", s nimiz si tykam a jsem s nimi ve velmi dobrych vztazich (proc tomu tak je, Vam samozrejme sdelit nemohu, je to tajne, ale Vy uz na to prijdete...)

9. Je pravdou, ze vyjizdim do zahranici na "vladni junkety". Naposledy jsem byl na danskem kralovskem dvore, kde jsem zastupoval tehdejsiho premiera Grosse (viz. fotogalerie na mych webovych strankach - http://www.mediatarget.org/fotogalerie/index.php?list=8 ), jinak vyjizdim s vladou (at je jakakoli) casto do zahranici a za penize danovych poplatniku si uzivam bajecne chvile v nejkrasnejaich zemich sveta (a je to skvely pocit, verte...)

10. Me soucasne kryci jmeno je "Defibr", kamaradi z BIS mi rikaji ponekud chladneji "Defibrilator" (kryci jmeno jsem si vybral sam, protoze - jak pise jeden muj estebacky kamarad a spisovatel - takove kryci jmeno je neco jako znacka a tu musite vybirat peclive, ale to Vy jako antikomunista nemuzete vedet)

11. Mel jsem i dalsi kryci jmena, ktere jsem si vymyalel jiz jako pionyr (do zasoby): "Mikrofon", "Plastelina" a "Jovo" (vynikajici socialisticky ovocny napoj s probiotickou kulturou)

12. Priznavam tez, ze jsem "neokomunistou". Ba co vic, jsem jim rad! Odkryl jste mne ... Muj pracovni stul zdobi busty K. Marxe a J.V. Stalina a hlavne (na to pozor!) voskovy prst V.I. Lenina umisteny ve vzduchotesne sklenene vitrince (Leninuv ukazovak dostal muj otec darem z Kremlu za sve agentske zasluhy)
Vice uz na sebe neprozradim, nemusite take vedet vsechno. Ale urcite si neco hezkeho jeste domyslite (prominte, vypatrate).

Jinak si na me davejte pozor, prosim, protoze je jen otazkou casu, kdy se spratelim s George V. Bushem...
Miru zdar!
Jeronym Janicek
-----

Pane Janicku,
dekuji za zaslany cesky pokus o velmi chaby humor (po trojim odflitrovavani diakritiky to uz bylo k precteni, ale jeste ne k smichu). I kdyz ono interview v Reflexu dopadlo lepe nez jsem cekal (vase reputace je opravdu pod psa), porad mam neprijemny pocit z vaseho negativniho a zapredsudkovaneho pristupu k me osobe. Vas negativni uvod a posmesny zaver clanku vas rozhodne mezi ovavrinovane zurnalisty neposunul. Dostal jsem vetsi mnozstvi emailu z Ceska, ktere se ruznymi slovy tazaly stejne :"Co ten Janicek proti vam ma?" Vas BIAS byl vic nez zrejmy.

Dalsi veci byla fotografie u clanku, na ktere je Richard Marcinko, ne ja. I kdyz jsem grafickemu oddeleni Reflexu poskytl svoji fotku a vam napsal, ze muzete pouzit jakekoliv fotky z me galerie na internetu, presto jste bud vy nebo Reflex rozhodli, ze bude lepsi pouzit fotku zurive vypadajiciho chlapa se samopalem - s jasnym umyslem mne nejak medialne poskodit a vykreslit mne coby vztekleho nasilnickeho maniaka. Neco takoveho je nedospele a docela ubohe. Reflexu jsem poslal nekolik emailu zadajici opravu, ale jak lze vicemene cekat od samolibeho ceskeho casopisu, borovne mne ignoruji. Mozna to muzete zaridit vy, ostatne dle ceskeho tiskoveho zakona casopis ma povinnost takovou opravu zverejnit - ne ze bych mel jakoukoliv duveru v ceske zakony...

A ten jeden vytisk (co jste rekl, ze to zaridite) mi z Reflexu taky jeste neposlali... Asi je drahe postovne.

Ohledne minulosti vasi rodiny. Dostal jsem okamzite po uverejneni velke mnozstvi nevyzadanych informaci o vasi rodine (casto ve stylu "Vis ty vole komu davas interview?" ) zadne z nich jsem nikde nezverejnil. Moje poznamka na http://wikipedie.blogspot.com/2006/09/co-se-stalo.htmlbyla zalozena vyhradne na informaci uverejnene na vasi vlastni webstrance. Rozhodne jsem o vas nepouzil zadnych nepodlozenych informaci, tak jako vy ve vasem clanku o me.

Ovsem ted mne napada. Pokud mate tak zretelny zajem o zviditelnovani se na me osobe - rad vam dam prilezitost. Souhlasil byste, kdybysme udelali jeste jedno interview? Jenze ted bych se ptal ja a vy byste odpovidal - podkladu tady o vas mam dost. A na rozdil od vas, ja vam muzu slibit, ze vase odpovedi nebudu cenzurovat (tak jak jste to v 90% textu udelal vy u mych odpovedi) a publicitu budete mit jako hrom. Mne totiz cte daleko vic lidi nez Reflex nebo cokoliv do ceho vy pisete

S pratelskym pozdravem a pranim, abyste nebyl tak arogantni a nepratelsky.

Ross Hedvicek
----------

A Jeronym Janicek okamzite odpovedel:

X-From_: janicek.jeronym@seznam.cz Sat Sep 30 15:32:13 2006

Pane Hedvicku,
rozhodne jsem rozhovor s Vami nijak "necenzuroval", byl pouze drobne redakcne kracen. Ostatne mam od Vas odsouhlasenu jeho definitivni verzi, ktera se od tistene lisi jen minimalne, takle se prosim podivejte do nasi minule emailove korespondence. Pokud jste pri vyroku o mem "neokomunismu a ucasti na zahranicnich vladnich junketech" vychazel z informaci, publikovanych na mem webu, pak se Vam nejspise zobrazuji pri navsteve meho webu naprosto odlisne informace, nez mne.

Nepochybuji o tom, ze Vas cte vice lidi, nez Reflex, Viewegha ci Pravo, ale s diky odmitam Vasi "velkorysou" nabidku "zviditelneni se" na Vasi osobe. Nemam totiz zajem pokracovat jakkoli v komunikaci s Vami, protoze jste se uz dvakrat zachoval vuci me velmi nefer. Pokud mne budete v ruznych internetovych diskusich urazet, prosim, posluzte si. Proti tomu opravdu nic nemam, je to Vase vysostne pravo a pokud Vas to bavi, tak se bavte.

Prijemnou zabavu preje

Jeronym Janicek
-----------

Takze Jeronym Janicek takhle prede mnou cyber-virtualne praskl dverma. Co mam delat? Sednout si a plakat? Pan Janicek sice svolil k tomu, ze ho muzu na internetu urazet, ale to delat nehodlam, copak jsem z Ceska? Co ale udelam, je ze sem napisu otazky, ktere bych panu Janickovi polozil, kdyby byl ochoten se mnou udelat to nabizene interview. Vsimnete si prosim, ze to jsou OTAZKY, ze nic takoveho netvrdim, pouze se ptam. Ptam se sice blbe, ale to je podle pana Janicka uplne fair. On to dela taky.

Otazka RH: Dobry vecer, jak se mate?
Odpoved Jeronyma Janicka:

Otazka RH: Proc jste tak arogantni? Kdyz jste byl maly, bil jste jine deti ve skole? Proc jste ostrihany jako prislusnik mafianske ochranky?
Odpoved Jeronyma Janicka:

Otazka RH: Proc se citite byt panem ceskeho sveta?
Odpoved Jeronyma Janicka:

Otazka RH: Udelal jste knihu rozhovoru s Klausem(2003). Jak jste se k nemu dostal? Nebo dava Klaus knizni rozhovory novinarum na potkani?
Odpoved Jeronyma Janicka:

Otazka RH: Je o vas znamo, ze to pecete s komunistickou ODS, hlavne s Klausem a Bemem (primator Prahy). Odkdy?
Odpoved Jeronyma Janicka:

Otazka RH: S Bemem jste byl dokonce v roce 2004 dva tydny na dovolene v rakouskych Alpach, kde jste splhali po horach a chodili spolu chlastat. Je vase sexualni orientace heterosexualni?
Odpoved Jeronyma Janicka:

Otazka RH: Verite v to, ze jablko nepada daleko od stromu? Vasim otcem je byvaly agent StB Jeronym Janicek (nar.1943), kryci jmeno Farsky, ktery byl vysazen do Francie a posleze do Kanady, kde pusobil v Toronte. Muzete to prosim nasim ctenarum potvrdit?
Odpoved Jeronyma Janicka:

Otazka RH: Vy sam jste vstoupil do BIS uz pred rokem 1996 nebo az pozdeji? Je vase kryci jmeno "Defibr" a nebo "Debrifr"?
Odpoved Jeronyma Janicka:

Otazka RH: Napred dobra zprava - na vaseho psa se nam nepodarilo nic zjistit. Ale prvni bratr vasi matky (tedy vas stryc), Ing. Jan Vyletal (nar. 1940), byl zamestnancem StB v 60. letech a druhy bratr, take vas stryc, akademicky malir Josef Vyletal (nar. 1940) take s StB spolupracoval, proto mohl vystavovat v dobach normalizace v zahranici. Jak vas tyto skutecnosti v dospelosti ovlivinily?
Odpoved Jeronyma Janicka:

Otazka RH: Jiste ze deti nemohou byt cineny odpovednymi za sve rodice, ale pokud dejme tomu tatinek je nacista a syn je taky nacista, neni nutno se v nekterych pripadech divat na takoveto rodinne vztahy s urcitym podezrenim?
Odpoved Jeronyma Janicka:

Otazka RH: Napriklad vas stryc mel vazby nejen na Havla, ale take na Strougala a dalsi. Domnivate se, ze to nijak neovlivnilo vyvoj vaseho charakteru a nazoru?
Odpoved Jeronyma Janicka:

Mala prestavka na vzkriseni pana Janicka, ktery se zacal dusit a omdlel, nebo to alespon predstiral.

Otazka RH: Citite se uz v poradku? Muzeme pokracovat?
Odpoved Jeronyma Janicka:

Otazka RH: Takze uz jen zaverecnou otazku. Jste opravdu tak naivni, abyste si myslel, ze muzete delat vola z veterana ceskeho, slovenskeho i americkeho internetu a on si to necha beze vseho libit, jako ti lidickove v Cesku, kteri se vas boji? Berete drogy nebo co, clovece?
Odpoved Jeronyma Janicka:

RH: Dekuji vam za mily rozhovor.

---

A to je vsechno. Ted jeste pozadame graficke oddeleni, aby nasli fotku nejakeho slintajiciho idiota (bez ohledu na to, ze mame dost fotek pana Janicka) a pridame ji k rozhovoru. Presne tak jak to udelal pan Janicek a tak jak to on povazuje za fair. Nepovazuje ani za vhodne v Reflexu uverejnit omluvu, ze na fotografii je nekdo uplne jiny a tak dal. Tiskovy zakon zrusil tiskove opravy, a naopak zavadi pravo na odpoved, kterou muze pozadovat osoba nebo instituce, pokud se domniva, ze tisk zverejnil skutkove tvrzeni, ktere se tyka jeji cti, dustojnosti, soukromi nebo dobreho jmena. Takze asi si podle tiskoveho zakona vyzadam v Reflexu dve strany mista na odpoved. Odpovedi Jeronyma Janicka tam ale asi nebudou. Nebavi se se mnou.

TOPlist