CS-club - český a slovenský zahraniční klub

CS-CLUB je uzavřený soukromý internetový diskusní klub, provozovaný ze serverů mimo území České republiky. Nelze se na něj přihlásit přímo. Zájemci o účast, kontaktujte, prosím adresu prilisdlouhonamori@gmail.com. Tento blog uveřejňuje články Ross Hedvíčka a dalších účastníků cs-clubu.

Friday, January 12, 2007

Český mýtus o plzeňském Prazdroji


Tomáš Krystlík


V Česku panuje axiom, že plzeňské pivo je nejlepší na světě. Ne tak zcela dávno hlásaly Plzeňské pivovary prostřednictvím textu na etiketě Pilsner Urquellu, že jeho jedinečná chuť je plodem umu českých sládků. Nový vlastník, jihoafrická společnost SAB nařídila tento z hlediska pravdy chybný nápis z etiket odstranit. Plzeňský Prazdroj - správně pouze Pilsner Urquell (kdo si dnes uvědomuje, že je to německy?) měl s umem českých sládků do činění pramálo. České na něm bylo pouze to, že byl vynalezen a vyrábí se v Plzni.

Město Plzeň mělo ve vaření piva dlouhou tradici, vařilo se tam již ve 13. století. V první polovině 19. století však v Plzni zavládla novinka. Dva místní pivovary začaly s výrobou piva spodem kvašeného, po bavorském způsobu, kdežto zbývající menší pivovary v Plzni a nakonec i v celých Čechách zůstávaly u tradičního způsobu piva kvašeného shora, nepříliš dobrého.

Shora kvašené pivo klasického typu, tedy z ječmenového sladu, je dnes naprostou výjimkou. Tímto způsobem se vyrábí svrchu kvašený kolínský Kölsch. Stejný způsob kvašení se používá u proslulých bavorských weißbierů nebo také weizenbierů, což jsou homonyma pro piva nikoliv z ječmenu, nýbrž pšeničná s podstatně menším podílem chmelu. Tyto druhy kalných piv (nechávají se v něm kvasinky) nejsou mimo Bavorsko rozšířena.

Zespodu kvašené pivo chutnalo měšťanům více, piva svrchu kvašená ztrácela se prodával hůře. Situace vyvrcholila v roce 1838 demonstrací rozezlených občanů, kteří na protest, že musejí pít takové patoky, rozbili před plzeňskou radnicí 36 sudů se shora kvašeným pivem.

2. ledna 1839 město rozhodlo vybudovat vlastní městský, tzv. Občanský pivovar s vlastní sladovnou. První pivo zespoda kvašené bylo v vystaveno v Občanském pivovaru v roce 1842. Prvním sládkem - tedy vynálezcem Pilsner Urquellu - byl městem povolaný sládek z dolnobavorského Vilshofenu Josef Groll. Traduje se, že vzniklo technologickou chybou. Původní bavorský slad se více praží, piva jsou tedy tmavší, a slad pro Pilsner Urquell nebyl prý omylem dopražen. Od té doby se rozeznává tzv. bavorský a plzeňský slad, přičemž bavorský se používá již zřídka.

Ještě týž rok ochutnala pivo z plzeňského Občanského pivovaru i Praha dost kuriózním způsobem. Pivo vozili do Prahy pro vlastní potřebu vozkové ze Šumavy. Občas dali někomu napít, pivo zachutnalo a tak se začalo dovážet pro Pražany v sudech. To byla tehdy věc naprosto nevídaná, protože místní pivovary zásobovaly pouze své bezprostřední okolí. V roce 1845 už 53 pražských hospod čepovalo pivo z Plzně. Za dalších jedenáct let poté dobylo Paříž a výstavbou železničních tratí zahájilo své vítězné tažení Evropou.

Josef Groll pobyl jako vrchní sládek v Občanském pivovaru jen tři roky, povolán po svém úspěchu králem zpět do Bavorska. Téměř do konce 19. století měl Občanský pivovar ještě tři vrchní sládky - všechny Bavory. Tedy po více než padesát let nebyl ani jeden vrchní sládek z Čech. Tak jak je to s tím “plodem umu českých sládků?”

15 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Veľmi pekne napísané, Tomáš. Vďaka.

Friday, January 12, 2007 at 4:22:00 PM EST  
Anonymous Anonymous said...

Inu Tomáši, "Na zdraví"!

Friday, January 12, 2007 at 4:51:00 PM EST  
Anonymous Anonymous said...

kdo chce hloupym kazati musi se stat napred hloupym. Ze si historii priklasluju (teda pardon upravuju ) vzal cert, hlavne ze ma dalsi sokujici oznameni.

Friday, January 12, 2007 at 10:07:00 PM EST  
Anonymous Anonymous said...

Pšeničná piva jsou u nás pochopitelně rozšířena také, to s tím Bavorském je blbost. Alespoň v Brně vím nejméně o třech hospodách. Pravděpodobně jich je více, ale nesleduju to, protože dávám přednost Starobrnu.

Petr

Saturday, January 13, 2007 at 5:34:00 AM EST  
Anonymous Anonymous said...

Velice poucne. Bohuzel je smutne, ze Cesi rozprodaji vse co bylo "ceske". Po SAR bylo myslim majitelem Japonsko (prodavali v Kanade dokonce "nejlepsi" japonske pivo vyrabene v Plzni). Z torontskeho veletrhu (piva, vina, atd.) jsem se dozvedel na nasi mistni ceske televizi, ze nynejsim majitelem je americky Miler. Plzen se zacne dovazet do severni Ameriky v sudech jen co nauci zdejsi hostinske jak se pivo ma skladovat a cepovat. Nevim jak bude zdejsim "pivarum" chutnat, protoze mistni burani ("fajnsmekri") si do piva liji rajsky dzus a prisypavaji sul aby pry pivo ztratilo horkost. Osobne Plzen moc nekupuji (ani doma jsem ji moc nepil), radeji si v liquer storu zakoupim Staropramen, Kozel, slovensky Zlaty bazant, atd.

Saturday, January 13, 2007 at 6:04:00 AM EST  
Anonymous Anonymous said...

Tomasi ahoj,

beru si Te zase dnes vecer na cteni do postele a napisi tento weekend poradne na oba clanky.
Jen k te Plzni:
Ja jsem se tam narodil a maminka mne nekojila. Davali mi sedmicku, desitku, pozdeji i dvanactku.
Piva jsem vypil tolik, ze to ani nema nas Lake Mead tolik vody a ja
nez se rozepisi vic o tom co vim, jen chci rict, ze NIKDO nepise
o jedinecne kvalite Prazdroje!
Je delany z mistni mineralni vody,
ktera je chemicky alkalicka, proti
vsem pivum na svete! Ty jsou kysele!
Proto muzeme jist vepro-knedlo-zelo
a obesity je u nas malo. Hned to
ztravis.
Dnes konecne maji lek na kaminky
a dela to totez, co delal muj tata, ktery je mel a moc vytrpel.
Doktor mu poradil pit Prazdroj 12 a za 2 mesice podnapileho stavu a hodne chozeni na zachod, ty kaminky vycural~nejak se rozpustily. A to nema zadne jine pivo na svete.
Jinak vim dost drbu od strejdy,
doktora chemie, ktery tam ztravil
v opilem stavu skoro cely zivot a
jeste to, co potesi Rostu: recept
jsme (Cesi) ukradli od nemeckych
monku v 15. stoleti cili to neni originalni az na ten chmel a pak vodu.
Budu clanek cist pozdeji a doufam, ze tam o te chemii nepises.
Ja to jen tak v kvaltu prelitnul.

Milan++++

Saturday, January 13, 2007 at 9:27:00 PM EST  
Anonymous Anonymous said...

Myslím, že jde o další příspěvek k boření "výlučnosti Čechů a Česka" a ne k nějakému potírání Prazdroje.
Pro toho čtenáře ZCG - proč si myslíte, že dějiny jsou jen názor? Snad dějiny stojí na historických pramenech a ty jsou podstatné. A jsou-li v análech Prazdroje 3 bavorští sládci, tak s tím žádné hnutí "Čechy Čechům" ani Pravdaláska nehnou. A navíc to není nic proti ničemu - jen náckové (rudí nebo černí) mají dějiny proti někomu. Slušnej člověk čte staré zápisy s úctou a respektem.
Hej Tomáši, kde jste tentokrát nechal odkazy na literaturu?

Sunday, January 14, 2007 at 6:01:00 AM EST  
Blogger mM said...

Než jsem kdysi odešel za hranice, také jsem žil v bludu o nejlepším pivu z Čech. Chutnal mi především Staropramen a Budvar, hořký Prazdroj ani tak moc ne. Když jsem se ale potom poprvé napil zdejšího rak. piva, názor jsem okamžitě změnil.

Už skoro 20 let ale nepiji alkohol, takže mohu jen opakovat, co slyším od jiných - české pivo prý špatné není a je i levné. Nedávno mi ale příbuzný mající v Německu velký obchod řekl, že o české pivo není zájem a daleko nejvíc se prodává nějaké pivo z Polska. Tak nevím.

Thursday, January 18, 2007 at 10:33:00 AM EST  
Blogger Zajíc Evropský said...

Zajímavé! V "našem" Mnichovském Paulaner Bräuhaus na Kapuzinerplatz 5 v úvodníku obsáhlého jídelního lístku zase stojí, že první sládkové Pilsner Urquell byli dva bratři z Paulaner-pivovaru v Mnichově, kteří se po 2 letech vrátili a založili právě ten výše zmíněný Bräuhaus. Ať tak či tak, byli z Bavor - a hlavně, že se jim to povedlo!

Friday, January 19, 2007 at 7:14:00 AM EST  
Anonymous Anonymous said...

100 % české pivo
http://bruntal.net/image/200607031505_pivo.JPG

Friday, January 19, 2007 at 1:24:00 PM EST  
Anonymous Anonymous said...

Moje zklamání je ze záměny národního principu za občanský. Resp. občanského principu za národní, a to je podle mě nedobře. Stát je "majetek" občanů, a to ještě ne, je nad tím "cosi", etika, Bůh, mravní nárok a nekteri naplno diktuji, že "český stát" je "státem Čechů", a v jejich prospěch, jako by vůbec bylo možné definovat Čecha (českoměrem snad) a jeho zájmy a prospěch. Podle mě je bez debat, že jakkoli fiktivního Čecha prospěchem by bylo trvající soužití se sudetoněmeckým národem a že vyhnáním nic nezískali, rozhodně nic hmotného, a už vůbec ne dlouhodobě, akorát prokletí. Když někdo řekne "český Němec", tak mě z toho vomejvaj, nebo "český obchod" to je podle mě krám, kde prodávaj a nakupujou jen Češi, výhradně český výrobky (tj, udělaný Čechama od A do Z, přičemž českosť se měří českoměrem. Pak potíž žít v takovém státě, jen si to rozložte: česká země, moje země země, coje majetkem jedině a jedině Čechů, je moje země, jsem teda ale Němec (Polák, Chorvat, Žid, Rom), tak vlastně nemám nárok, ale když budu sekat dobrotu a počeštím se, slibuju, je to taky moje země. O občanským principu ani známka, brutální národovci. Zlaté české ručičky se dávají do souvislosti s Becherovkou, Karlovarskými oplatkami, porcelánem z Eichstadt/Dauba (Dubí) a broušeným sklem, takže všecko ukradený sudetoněmecký kumšt. Slovo český slouží Čechům k potvrzení pojmu, jsme v "českém" státě, mluvíme česky, nápisy jsou česky... ...a před rokem 1918 se kdekdo ošíval, když ho nazvali Rakušanem, když je přece z toho Rakousko-Uherska. Název státu (ČR, Česko) je blbý, nacionální, takové Švýcarsko či Belgie by měly být vzorem.

Monday, January 29, 2007 at 2:40:00 PM EST  
Anonymous Anonymous said...

Máte pravdu. Ale zkuste to samé uveřejnit v Česku. Tak Vás roduvěrné čeští nacionalisté rozškubnou, vymlátí Vám okna. Skutečně zde žijí lidé s národoveckými názory z konce 19. století. V čele s prezidentem Klausem. V rámci Evropské unie je jejich vinou, že se Česko dostává do čím dál větší izolace a bude pokládáno za zlobivé dítě, kterému je zapotřebí sem tam jednu šoupnout.

Tuesday, January 30, 2007 at 12:16:00 AM EST  
Anonymous Anonymous said...

Soudy soudí, aby se zalíbíly EU. Jinak si to není možné vysvětlit, proč šampaňské může být jedině z Francie a my název rum nesmíme používat, plzeňské se bezostyšně chlastá po celém světě, ale pomazánkové máslo EU vadí. EU za to, že nám přispívá finančně do rozpočtu, rozhoduje, jak se smí naše výrobky nazývat, ale jen podle toho, jak se to hodí původním zemím EU. Hlavně Francouzi by si měli označení "plzeňské" vymazat s etiket svých piv, protože ty patoky se sotva dají nazvat pivem a označení "plzeňské" je spíš urážka Česka.

Sunday, February 4, 2007 at 2:01:00 PM EST  
Anonymous Anonymous said...

Čtu vše uveřejněné s chutí, protože je bližší pravddě, než veřejně vykládané a propagované. Nenechte se ničím otrávit.

Friday, February 9, 2007 at 6:10:00 AM EST  
Anonymous Anonymous said...

"It has been argued that the lagering of beer is mentioned in statutes of the city of Munich as long ago as 1420. This suggestion derives not from direct, dated evidence but from a book written almost four centuries later by Lorenz Westenrieder. The same book implies that yeast especially suited to this treatment came to Bavaria in the 1500s, from Bohemia. At the time, there was no clear distinction between brewers' and bakers' yeasts."

Source: www.beerhunter.com/documents/19133-000255.html

Saturday, May 26, 2007 at 11:41:00 AM EST  

Post a Comment

<< Home

TOPlist