CS-club - český a slovenský zahraniční klub

CS-CLUB je uzavřený soukromý internetový diskusní klub, provozovaný ze serverů mimo území České republiky. Nelze se na něj přihlásit přímo. Zájemci o účast, kontaktujte, prosím adresu prilisdlouhonamori@gmail.com. Tento blog uveřejňuje články Ross Hedvíčka a dalších účastníků cs-clubu.

Tuesday, February 27, 2007

Český zápach z pohledu Rakušana

Petr Žižka

Kdo neskáče, není Čech, skandujeme na fotbalových stadionech při mezinárodních zápasech. A ani ten, kdo nejásá nad Jadernou elektrárnou Temelín, není zřejmě obyvatelem České republiky. Kdokoliv zpochybní Temelín, je považován v lepším případě za ekologa (přičemž slovo ekolog bývá vyřčeno s patřičným despektem), případně dokonce za zaprodance nějaké cizí firmy, která touží prodávat energii v Česku. Pomalu aby si takový člověk připadal jako vlastizrádce.

Kdoví, možná je někdo motivován úplatky. Jistě si někdo na Temelínu honí své politické tričko. Z vlastní zkušenosti člověka, který není ani členem, ani voličem zelených a na jehož kontě dosud nepřistál žádný obolos nějakého energetického gigantu, mohu v klidu prohlásit, že každý, kdo o rakouských argumentech uvažuje, nemusí být za každou cenu prodejný a koupený.

Nemaje patřičné odborné znalosti, nechci zpochybňovat bezpečnost elektrárny. Snažím se však vstoupit do myslí těch sedláků, vinařů, řemeslníků, kteří jednou za čas zablokují hranice.
Zkusme se podívat na nás jejich očima: překročí hranice, třeba u Znojma. První, co je praští mezi oči, je nákupní středisko, kde architekturu tvoří rytíři na koních, draci, letadlo, obří zeměkoule a vše, na co si vzpomenete.

Podnikatelské baroko je proti tomu naprosto strohá architektura. Větší kýč pohledat.
Pak následuje nabídka nových „Mädchen“ za super ceny, a to jak na billboardech, tak v reálu – u cest a ve světélkujících domečcích.

Vítejte v České republice! Zatímco v Rakousku rok co rok otevírají nové silnice, takže se našinec dostane do Alp stále rychleji, od Znojma do Brna vede pořád stejná silnice plná děr.
Pokud se nějaký Rakušan nespokojí s levným nákupem přímo ve Znojmě, jehož krásné historické jádro je umně schováno za panelákovými hradbami, ale jede dále, projíždí začmouděnými vesnicemi, kde se z komínů valí dým na rakouské poměry nebývalý. A míjí smrduté škodovky a náklaďáky. Rakušan se musí divit a dusit. Úcta k životnímu prostředí je nám stále cizí, silnice lemují ojeté pneumatiky a obkládáme je igelitovými pytli s odpadky. Občas se na nás provalí, že si kravíny pleteme se skladišti odpadu, dokonce i radioaktivního.

Možná namítnete, že poslední léta naše země vzkvétá. Jenže pozor, to je náš pohled. To, že města a vesničky vypadají malebně a že se domy nerozpadají, to je pro Rakušana standard. Nad tím nikdo neplesá. To my jásáme nad něčím, co je ve světě normální.

Proč by si Rakušané měli myslet, že zrovna Temelín čeští sousedé postavili v rozporu s českou náturou – tedy tak, aby nikomu nevadil, nesmrděl, nic nevypouštěl, případně dokonce nic nevyzařoval? Proč by Rakušané měli věřit Temelínu, když si ani uklidit neumíme?
(MFDNES)

----
Uklidit? Jak? Vybombardovat? To by nebylo ono. Nebude lepsi je znovu obehnat ostnatym dratem?

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

mno Temelin nestaveli Cesi
nejdriv rusove a pak americani.
Prvni odstavec o celeho clanku je takova drobna spisovatelska licence a nijak se neodrazi v realite se kterou jsem mel cest se setkat a ve ktere ziju, argumentace by byla na ponekud delsi povidani tak to uvadim jako fakt.
Stav nasich silnic a dalnic to je bida, ale uz to vyresili. Do rozpoctu na opravu pujdou porad stejne penize, ale kamiony zaplati vic, no treba se tim snizi doprava a ty silnici vydrzi dyl.
Vzkveta, nezkveta, dezolatni domky na ceskych vesnicich to je (byla) vizitka jak jsme vsichni ve srackach. Ceska republika je daleko za Rakouskem, az tady budem mit vsechno jako v Rakousku, tak podle me muzem klidne jasat, jen se nesmi usnout na vavrinech. Odpadky, no popelnice evropy ? Zavrit prodejne celniky a podnikatele co sem dovazeji odpadky, zavrit starosty co dovoluji cerne skladky, budem tu mit cisteji, na druhou stranu, skonci to na skladce ve vietnamu. Ostnaty drat, tak na to nemam odpoved. Vybombardovat ? Kdo, americani ? Proc to neco stoji. Rakusani ? Cim ? Uklidit - ja sem pro a tentokrat poradne.

P.S. ja mam temelin rad, rozhode viz nez tusimice a dalsi uhelne elektrarny v jejich stinu jsem vyrustal, kdyby nekdo misto pocerad postavil atomovou elektrarnu ja bych se nezlobil.

Tuesday, February 27, 2007 at 6:57:00 PM EST  
Anonymous Anonymous said...

Hedvíčku z Kojetína nemaž to!!!!!
To, ze jaderne elektrarny jsou jedina hlavni varianta ekologicke vyroby elektriny vi i zak prvni tridy. ostatni typy - vetrne, vodni, solarni - jsou dulezite, mohou byt vsak vzdy jen doplnkove. A smrdici uhelne? To prece nikdo nemuze myslet vazne.
Projevovat empatii s "chudaky rakouskymi rolniky" je ulet nejtezsiho kalibru, naopak, v den blokady bych nasadil tezkou techniku - jeraby a buldozery - a hranice by byla prujezdna natotata.
A kdyz uz srovnavame, podivte se napr. do Saska, kam kazdorocne plynuly miliardy od bohateho bratra, vypada hur nez CR. Podivte se do Vidne do okoli Mexicoplatz, tak odporne prostredi v Praze nenajdete. Proste, kdyz se nekdo vzpamatovava z doby totality, chvili to trva.
A jeste pripominam zrusene projekty regionalnich zeleznicnich trati, z nasi strany perfektne pripravenych a odpiskanych prave "chudaky" Rakusany.
Rakusani patri v Evrope k nejzakomplexovanejsim a viditelne bez jakehokoli smyslu nam to davaji sezrat dnes a denne.

Wednesday, March 7, 2007 at 8:52:00 AM EST  
Anonymous Anonymous said...

Energie treba vice,
brani Riman Tusimice.
V Evrope ji mnoho neni,
proto ji CEZ doma ceni.
Vitr je jen pro Bursika,
plati ho vsak jina klika.
Ekozdroje jsou pry risk
a my chceme rychly zisk.
To je trzni mysleni,
co jenom Klaus oceni,
prosty obcan pali plast,
co v nem koupi levny chlast.
Jinak se vsak dobre mame,
v EU vsecko rozprodame.
Dalsi casti tehle psiny
budou nove Temeliny...
Akcionar CEZ

Uz se z te totality sbirame sakra dlouho a vysledek je bordel na druhou.

Tuesday, March 27, 2007 at 9:04:00 AM EST  

Post a Comment

<< Home

TOPlist